Enzimski preparat za bistrenje šire u postupku flotacije
Sastav
Pul enzima u prahu, velike pektoliticke sposobnosti, posebno formulisan za bistrenje šire u postupku flotacije.
Karakteristike
FLOTTOZIMA P ima oblik praha. Posebno je predviđen za primenu u enologiji u cilju smanjenja viskoziteta i promene hidrofilnosti pektina, čime se olakšava bistrenje u postupku flotacije. Preparat u prahu duže zadržava nepromenjene osobine.
Primena
FLOTTOZIMA P se koristi za enzimsko tretiranje šire pre postupka flotacije.
Pri upotrebi FLOTTOZIMA P treba se pridržavati važećih zakonskih propisa kojima je regulisana ova materija.
Uputstva za upotrebu
Razblažiti FLOTTOZIMA P u 10 delova vode. Taj rastvor dodati tek dobijenoj širi obezbeđujući dobro homogenizovanje. Preporučuje se stalno mešanje šire tokom tretiranja. FLOTTOZIMA P deluje u rasponu temperatura od 10 do 30°C. Brzina delovanja enzima u ovom rasponu se povećava srazmerno povećavanju temperature. Da bi se postigli isti rezultati pri nižim temperaturama neophodno je povećati doze. Bentonit absorbuje proteine, pa tako i enzime. Iz ovih razloga se preporučuje tretiranje bentonitom nakon prestanka enzimske aktivnosti (najčešće 1-2 sata pri temperaturi od 20°C).
FLOTTOZIMA P je tolerantan na količine sumpordioksida obicno prisutne u širi.
Doziranje
Od 0,5 do 5 g/hL šire.
Pakovanje
Bočice od 500 g.
Čuvanje
Čuvati na hladnom (10-15°C) i suvom mestu. Pažljivo zatvoriti pakovanje nakon otvaranja.
Kategorija opasnosti
Na osnovu Ministarskog dekreta od 28.01.1992 godine proizvod je kategorisan kao Xn - Štetan