Mannozym

Mannozym
Enzimski preparat na bazi betaglukoze sa lizogenom aktivnošću namenjen za bistrenje i filtriranje vina

Sastav
Enzim betaglukanaza.

Karakteristike
MANNOZYM je enzimski preparat na bazi betaglukoze. Ovaj enzim razgrađuje glukane prisutne u vinima proizvedenim od grožđa napadnutog botritisom, te na taj način omogućuje njihovo kasnije bistrenje, odnosno filtriranje. Najveća prednost ovog enzimskog preparata je rezultat njegove lizogene aktivnosti u odnosu na ćelije kvasca. Ta aktivnost omogućuje oslobađanje supstanci prisutnih u kvascu i povećanje sadržaja manoproteina u vinu.

Primena
MANNOZYM se preporučuje za tretiranje vina dobijenog od grožđa napadnutog botritisom kod kojih, razlažući glukane omogućuje bistrenje i filtraciju. Međutim najzanimljiviji aspekt primene MANNOZYM-a se vezuje za njegovo delovanje na ćelijski zid kvasca. U stvari MANNOZYM ima izraženo lizogeno delovanje zahvaljujući kome se može povećati prisustvo sastavnih delova ćelija kvasca, a posebno manoproteina u vinu. Ove makromolekule osiguravaju veću punoću vina na ukusu, a istovremeno igraju stabilizirajuću ulogu u pogledu proteina i kalijum bitartarata. U praksi primena MANNOZYM-a može doprineti povećanju efikasnosti klasičnog postupka “bâtonage” u toku odležavanja vina na talogu. Iz ovih razloga MANNOZYM treba koristiti kod mladih vina još uvek bogatih finim talogom kvasca.

Pri upotrebi MANNOZYM-a treba se pridržavati važećih zakonskih propisa.

Uputstva za upotrebu
Najbolji rezultati se postižu sa primenom MANNOZYM-a kod prvog pretakanja još uvek mutnih vina zbog prisustva finog taloga koji potiče od kvasca. MANNOZYM je preparat spreman za upotrebu. Treba ga rastvoriti u maloj količini vina, a zatim dodati masi koju treba tretirati osiguravajući dobro homogeniziranje. Osigurati povremeno mešanje taloga u vinu. Aktivnost enzima u vinu traje 40-60 dana, nakon čega se postepeno smanjuje do potpunog prestanka. Tokom aktivnosti enzima treba izbegavati postupke bistrenja (posebno tretmane sa bentonitom i taninom). Kao u slučaju svih enzimskih preparata, aktivnost MANNOZYM-a usporavaju niske temperature (ta aktivnost se smanjuje za polovinu sa svakih 10°C smanjenja temperature), te zbog toga u slučaju tretiranja vina koja se čuvaju na niskim temperaturama doze treba srazmerno povećati.

Doziranje
Od 0,5 do 4 g/hL u zavisnosti od vremena delovanja i temperatura čuvanja vina.

Pakovanje
Bočice od 500 g.

Čuvanje
Čuvati na hladnom (10-15°C) i suvom mestu. Pažljivo zatvoriti pakovanje nakon otvaranja.

Kategorija opasnosti
Proizvod je kategorizovan kao Xn – Štetan